Ευρώπη για τους πολίτες “Φόρουμ για την Ενωμένη Ευρώπη”

Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις: τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία και την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και τα προβλήματα ασφάλειας, τον λαϊκισμό. Είναι δύσκολοι καιροί, αλλά η Ευρώπη ήταν πάντα σε θέση να προσαρμοστεί.

Το έργο Φόρουμ Πολιτών για την Ενωμένη Ευρώπη στοχεύει να υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια, με στόχο να ανταποκριθεί καλύτερα στην αλλαγή της πραγματικότητας και να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Στόχος μας είναι να συνοψίσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε 6 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) στη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, που κυκλοφόρησε η ΕΚ το 2017, για να αναλύσουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία των περιφερειακών πολιτικών και να αναπτύξουν το Citizen’s Europe e-Paper, εστιάζοντας σε νέες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, που προτείνονται από πολίτες 6 χωρών.

Το έργο θα συμμετάσχει άμεσα 620 πολίτες σε φόρουμ, συζητήσεις και δράσεις αλληλεγγύης για τις προκλήσεις της ΕΕ, με ειδικό θέμα σε κάθε χώρα: Ευρώπη και ανταγωνιστικότητα στην Πολωνία, Μετανάστευση και ασφάλεια στην Ελλάδα, Δημογραφία και κοινωνία στην Ισπανία, επικοινωνία της ΕΕ στην Ιταλία, Ψηφιοποίηση στη Γερμανία, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον στη Βουλγαρία.

Στης 3 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η 3η συνάντηση των εταίρων του έργου e-UNITED European Integration and Training Center ALPHA από την Ισπανία.

Θέμα: Φόρουμ Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Δημογραφία και Κοινωνία.

Αναλυτικά:

  • Προώθησε τις ίσες ευκαιρίες, την ίση μεταχείριση και τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ πολιτών, μεταναστών και εθνοτικών μειονοτήτων στις περιφέρειες της ΕΕ.
  • Επίτευξη καλύτερης γνώσης σχετικά με την επερχόμενη δημογραφική αλλαγή στην κοινωνία της ΕΕ.
  • Βελτιωμένη κατανόηση των προκλήσεων κοινωνικής και εργασιακής ένταξης από τους πολίτες.
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη.

Presentation of Greek Paricipants

Στης 29 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σασάρι της Σαρδηνίας  (Ιταλία) η 4η συνάντηση των εταίρων του έργου e-UNITED Mine Vaganti NGO που εδρεύει στο Σασάρι της Σαρδηνίας (Ιταλία).

Θέμα: Φόρουμ πολιτών για καλύτερη επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά:

  • Πως ενθαρρύνεται ο διάλογος με τους πολίτες προς την επίτευξη αυξημένης εμπλοκής τους στο σύστημα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Πως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λαμβάνονται σε ανοιχτό πλαίσιο και να επικεντρώνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

Presentation of Greek Participants

 

Στης 2-4 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας η 4η συνάντηση των εταίρων του έργου e-UNITED BIDA E.V. KULTUR UND BILDUNG απο την Γερμανία.

Θέμα: Φόρουμ πολιτών για την ψηφιοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά:

  • Διερεύνηση των ψηφιακών ευκαιριών, του ψηφιακού περιβάλλοντος εργασίας και της βιώσιμης έξυπνης ανάπτυξης.
  • Διερεύνηση πρακτικής χρήσης των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Presentation of Greek Participants

H εμπειρία μου από τη συνάντηση ΕUnited στo Βερολίνο της Γερμανίας

Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκομίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη συμμετοχή μας στο Φόρουμ πολιτών για την ψηφιοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας.
Αλληλεπίδρασαν άτομα από Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία υπό το πρίσμα της φιλόξενης και άριστα οργανωμένης Γερμανικής διοργάνωσης. Νέοι άνθρωποι, γεμάτοι όρεξη και πρωτοπόρες ιδέες ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ψηφιοποίηση στην εκάστοτε χώρα, εντοπίσαμε σημαντικές διαφορές, διευρύναμε τους ορίζοντες μας και φυσικά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για μελλοντική υλοποίηση, καθένας από τη δική του οπτική γωνία.
Τέτοιου είδους συνέδρια είναι εξαιρετικά σημαντικά και χρήσιμα, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες όχι μόνο να δραστηριοποιηθούν και να οξύνουν τις σκέψεις τους, αλλά και να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους δραστηριοποίησης σε ποικίλους τομείς.
Εύχομαι να συνεχιστεί το έργο αυτό και τα επόμενα χρόνια, να δίνετε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να έχει φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο και αυτή με τη σειρά της να συνδράμει αντίστοιχα, στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο στον εργασιακό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό τομέα, όσο και στην καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων Πολιτών.

Γεωργία Κοσμίδου, Φλώρινα, Ελλάδα
Georgia Kosmidou, Florina, Greece

Στης 17-19 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη η 5η συνάντηση των εταίρων του έργου e-UNITED από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Θέμα: Φόρουμ Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Μετανάστευση και Ασφάλεια.

Αναλυτικά:

  • Διερεύνηση τάσεων και ανησυχιών στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σχετικά με τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη.
  • Απαραίτητοι πόροι για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, κυβερνοέγκλημα, κλπ).
  • Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω στις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας.
  • Διαχείριση της μετανάστευσης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Testimonial του Πηλιούση Αχιλλέα από τη συμμετοχή του στο φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Μετανάστευση και Ασφάλεια στο πλαίσιο του έργου eUnited

Στις 18 Μαρτίου του 2022 και στο πλαίσιο του έργου “Citizens’ Forums for United Europe – eUnited”  είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, την Ελλάδα, εστιάζοντας σε ένα πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα, την Ευρωπαϊκή Μετανάστευση και Ασφάλεια. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην Κοζάνη, όπου τα στελέχη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μας προσέφεραν μια πολύ ζεστή φιλοξενία και μας ξενάγησαν στο χώρο τους. Αφού γνώρισα λοιπόν όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ξεκίνησε η εκδήλωση, η οποία διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων.

Παρόλο που και οι 6 συνολικά χώρες που λάβαμε συμμετοχή (Βουλγαρία, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) διαπραγματευτήκαμε το ίδιο θέμα, η κάθε χώρα παρουσίασε το φαινόμενο από τη δική της οπτική, με βάση τα όσα διαδραματίζονται τόσο σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όσο και στην Ευρώπη συνολικά. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε για τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη και για το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης, τις ασύμμετρες απειλές που δέχτηκε η κάθε χώρα ανά τα έτη (όπως το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία), την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του φαινομένου και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Δεδομένης της ποικιλομορφίας των παρουσιάσεων, είχαμε τη ευκαιρία να διευρύνουμε τόσο τους πολιτισμικούς, με τη συναναστροφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, όσο και τους γνωστικούς μας ορίζοντες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μας δίνονταν η ευκαιρία να εκφράσουμε τυχόν απορίες, ή να τοποθετηθούμε, διαδίδοντας ελεύθερα τις ιδέες μας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το ταξίδι μας δεν τελείωσε εκεί. Μεταβήκαμε στη Νεράιδα, έναν πανέμορφο οικισμό του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, όπου απολαύσαμε ένα υπέροχο γεύμα και φωτογραφίσαμε την απέραντη φύση και τη λίμνη. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε σε φιλικό πλέον πλαίσιο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και να εκφράσουμε τις εντυπώσεις μας για την εκδήλωση αλλά και μελλοντικές σκέψεις και ιδέες για μια καλύτερη Ευρώπη.

Το πρόγραμμα επιφύλασσε και άλλη έκπληξη. Μετά το γεύμα μεταφερθήκαμε στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ <<Κοινωνικό ΕΚΑΒ>>, όπου εκεί συναναστραφήκαμε με τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται, περιηγηθήκαμε στα γραφεία του Οργανισμού και συζητήσαμε με τους εργαζόμενους τόσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φιλοξενούμενοι, όσο και για την καθημερινότητά τους στη Δομή. Αυτή η διεπιστημονικού χαρακτήρα εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα σημαίνουσα, καθώς είδαμε σε πραγματικό χρόνο την επικρατούσα κατάσταση και αντιληφθήκαμε στενότερα τα ζητήματα προστασίας και δικαιωμάτων των ανηλίκων. Φυσικά, τα στελέχη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας είχαν ήδη προβλέψει και επιλογές νυχτερινής διασκέδασης για όλους μας.

Με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα Στελέχη της ΠΕΔ-ΔΜ για τη ζεστή φιλοξενία, τον άριστο συντονισμό της εκδήλωσης και την ποικιλομορφία των επιλογών που προσέφερε ο οδηγός αυτής. Τέτοιες εκδηλώσεις, δίνουν την ευκαιρία σε εμάς τους νέους και όχι μόνο να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να προστατεύσουμε τις αξίες μας και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!

Με εκτίμηση,

Πηλιούσης Αχιλλέας

Πολιτικών Επιστημών Απθ

ΠΜΣ Επικοινωνία με εξειδίκευση στις Εκστρατείες Επικοινωνίας και Έρευνες Κοινού

 

Στης 5-7 Μαίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας η 7η συνάντηση των εταίρων του έργου e-UNITED, από τον εταίρο Polska Fundacja im. Roberta Schumana.

Θέμα: Φόρουμ πολιτών για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.

Αναλυτικά:

  • Ανοιχτός διάλογος και ανταλλαγή εμπειριών πάνω στις στρατηγικές ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
  • Διάλογος για ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη, για την οικονομική και νομισματική ένωση, την κινητικότητα και την ασφάλεια.

Presentation by Greek Participants

H εμπειρία μου από τη συνάντηση Ε – UNITED στη Βαρσοβία της Πολωνίας

Έχουν περάσει λίγες μέρες από την επιστροφή από το ταξίδι στη Βαρσοβία, ύστερα από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Europe for citizens, που έλαβε αυτή τη φορά χώρα στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, από τον έταιρο Polska Fundacja im. Roberta Schumana.

Το ταξίδι ξεκίνησε αρκετές μέρες πριν την αναχώρηση μας. Αυτή τη φορά, στην 7η συνάντηση των εταίρων Ε – UNITED, κληθήκαμε να παρουσιάσουμε καλές πρακτικές που θα ενίσχυαν τη θέση της Ευρώπης, κάνοντας την ανταγωνιστικότερη.

Στον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής φύσεως, όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία, οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ζώνη, η κλιματική αλλαγή και επίδραση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς.

Στόχος μας και μεγάλο μας κίνητρο ήταν να υπάρχει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες η φωνή της χώρας μας, της Ελλάδας. Ιδιαίτερα, η διάδοση θέσεων και ιδεών από άτομα που εκπροσωπούν τη στάση της νέας γενιάς, ήταν μία πρόκληση για μας, ώστε να αποδείξουμε ότι τα άτομα αυτής  της ηλικιακής ομάδας διαθέτουν ενσυναίσθηση και προ πάντων διάθεση για αλλαγή του εθνικού και ευρωπαϊκού βιοτικού επιπέδου.

Η συνάντηση αυτή ήταν μία ευκαιρία για ένα δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε νέες και νέους από  διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το φόρουμ της συζήτησης ήταν η αφορμή για να γνωριστούμε με άλλους ανθρώπους, να μάθουμε για τη ζωή τους, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους, να ταξιδέψουμε στη κουλτούρα τους και να ενημερωθούμε για τα όνειρα και τους ρυθμούς ζωής τους. Η διήμερη παραμονή στην πρωτεύουσα της Πολωνίας μας άφησε μεταξύ άλλων όμορφες εντυπώσεις για την καθημερινότητα των Πολωνών κατοίκων, την ιστορία της χώρας, τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής και τις νόστιμες παραδοσιακές γεύσεις.

Αυτό το ταξίδι δεν έχει επίλογο. Ήταν απλά η αρχή για τη δημιουργία μίας μεγάλης φιλίας που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε όλα τα μέλη που συμμετείχαμε. H συνάντηση δεν ονομάζεται τυχαία E – united. Ακόμη, θυμάμαι την τελευταία μας μέρα όπου με όλα τα μέλη επισκεφτήκαμε ένα τοπικό εστιατόριο και ήρθαμε τόσο κοντά, σαν να γνωριζόμασταν από καιρό. Μία Ευρώπη ενωμένη σημαίνει πολίτες ενωμένους και αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη πρόκληση για μία ανταγωνιστικότερη Ευρώπη.

Σήμερα, έχοντας επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα, νιώθω αμέριστη ευγνωμοσύνη για όσα αποκόμισα από την εμπειρία μου αυτή και προς όσους μου δώσανε την ευκαιρία για να είμαι μέλος της ελληνικής εκπροσώπησης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την κυρία Αναστασία Βαρδάκα και τον κύριο Δημήτρη Θεοδωρίδη (εκπρόσωποι της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) για την ευκαιρία που μου δώσανε να τους γνωρίσω, να συνεργαστώ μαζί τους, να αναγνωρίσω το σημαντικό έργο τους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τη προσπάθεια τους να υποστηρίξουν τις θέσεις της νέας γενιάς  δίνοντας τους ευκαιρίες μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους σε διεθνή προγράμματα. Παρότι ήταν η δική μου πρώτη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, με χαρά αντιλήφθηκα πως χάρη σε τοπικούς παράγοντες, όπως η κυρία Αναστασία και ο κύριος Δημήτρης, η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί δυναμικά σε παλαιότερα φόρουμ ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Τέλος, εύχομαι να συναντηθούμε σύντομα με τους νέους φίλους μας από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία, για να ανταλλάξουμε νέες ιδέες, να γελάσουμε όπως γελάσαμε τις δύο μέρες στη Βαρσοβία και να συζητήσουμε για το κοινό μας μέλλον ύπο καλύτερες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Με εκτίμηση,

Γεωργούση Ελένη

 

Τελική συνάντηση e-United

στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας

Την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του έργου eUnited που υλοποιείται μέσω του προγράμματος Europe for Citizens. Το θέμα της τελικής συνάντησης ήταν η Κλιματική αλλαγή και το Περιβάλλον, όπου οι 6 χώρες συνολικά (Βουλγαρία, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) εξέφρασαν τις απόψεις τους με βάση τα όσα συμβαίνουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στην Ευρώπη συνολικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μάλιστα, στελέχη της ΠΕΔ παρουσίασαν μια συνολική αξιολόγηση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, καθώς και ένα βίντεο, με τις απόψεις των συμμετεχόντων σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Πριν το τέλος της εκδήλωσης, η ατζέντα του προγράμματος περιλάμβανε και ένα workshop όπου οι συμμετέχοντες, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, κλήθηκαν να παρουσιάσουν προτάσεις επί του θέματος σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Έργα σαν αυτά δίνουν τη δυνατότητα σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις γνώσεις τους και, μέσω του διαλόγου, να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές για μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη.

Παρουσιάσεις & Φωτογραφίες

Citizens-Europe-final-e-Paper

Execustive-Summary-Citizens-Europe-final-e-Paper

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.