2o Συνέδριο NICE για την Επιχειρηματικότητα Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα

Στελέχη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχαν στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρηματικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με χαμηλές εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα», που πραγματοποιήθηκε στο Γκενκ του Βελγίου την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.

Διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Πολιτικών (EPRC), σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Σκωτίας και την εταιρεία Michelin. Στο συνέδριο συζητήθηκαν προκλήσεις και στρατηγικές για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), εστιάζοντας στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, στη διερεύνηση περιορισμών και ευκαιριών που σχετίζονται με τις πολιτικές, τις μορφές χρηματοδότησης χρηματοδότηση και τις εταιρικές ικανότητες.

Η 1η συνεδρία επικεντρώθηκε στη δέσμευση ΜΜΕ και επιχειρηματιών στην άσκηση επιχειρηματικότητας με βάση τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και η 2η συνεδρία εστίασε στις διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

Τον καθορισμό και την αξιολόγηση του αντίκτυπου: Η λήψη των σωστών μετρήσεων είναι σημαντική. Για παράδειγμα, δεν επαρκεί να μετρηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας χωρίς να αξιολογηθεί η ποιότητα και η τοποθεσία τους και πώς μπορούν να ενισχυθούν οι τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Την καλλιέργεια, τη διατήρηση σύνθετων οικοσυστημάτων και διατήρηση εταιρικών σχέσεων: Το συγκεκριμένο συμπέρασμα φαίνεται να είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία των επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Για παράδειγμα, χρηματοδότηση με σωστή εξισορρόπηση πόρων μεταξύ  δημόσιου και ιδιωτών.

Δέσμευση: Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες κατανοούν και έχουν μερίδιο στις πρωτοβουλίες, καθώς και ότι υπάρχει όφελος από αυτές. Η επικοινωνία του αντίκτυπου είναι το κλειδί.

Επίγνωση: Είναι γνωστό ότι η πράσινη μετάβαση εξακολουθεί να θεωρείται περιορισμός και εμπόδιο από πολλές εταιρείες. Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί ταχεία αντίδραση, λίγες το έχουν μετατρέψει σε δράση, αναφέροντας εμπόδια όπως η αδιαφορία, το κόστος και η πολυπλοκότητα (π.χ. έρευνα επιχειρήσεων BPI 2023).

Κόστος: Αποτελεί ένα από τα συχνότερα αναφερόμενα εμπόδια. Υπάρχει πληθώρα κονδυλίων ειδικά από την Ε.Ε επίπεδο για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης,  επικάλυψης. Ωστόσο, κενά παραμένουν, για παράδειγμα, γύρω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Venture Capitals).

Ικανότητα: Επίσης σε επίπεδο ΕΕ, η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει εντοπιστεί στην πράσινη μετάβαση είναι η ικανότητα ειδικά σε επίπεδο φορέα υλοποίησης έργου/δικαιούχου της Ε.Ε για πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η τεχνογνωσία είναι σε υψηλή ζήτηση αλλά χαμηλή προσφορά σε όλα τα επίπεδα, όπως η προστασία του κλίματος που απαιτείται για ορισμένες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.