Ομιλία Προέδρου ΠΕΔ Παρασκευής Βρυζίδου στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Π. ΒΡΥΖΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές εκπρόσωποι κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι.

Και η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, μια περιοχή με πολλές δυσκολίες, γεωγραφικές, μια φτωχή περιοχή με μεγάλη ανεργία, με πολύ βαρύ και μακρύ χειμώνα, βρέθηκε να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες και μάλιστα να την βαραίνουν ακόμη περισσότερο, γιατί ξέρετε ότι οι περιοχές οι οποίες είναι ασθενέστερες, πλήττονται ακόμη πιο βαριά.

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, επιγραμματικά, για να μην αναφέρω και εγώ αναλυτικά το ψήφισμα, εφόσον ακούστηκε πολλές φορές από τους συναδέλφους, είναι αντίθετη στην οικονομική εξαθλίωση των Δήμων. Είναι αντίθετη στην διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και βέβαια, είναι αντίθετη στην απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Και βέβαια θα αναφερθώ στην οικονομική κρίση, το μεγάλο ζητούμενο. Η οικονομική κρίση της χώρας μας, θέλει καταρχήν γνωμάτευση, διάγνωση, γιατί συνέβη αυτό. Χρειάζονται μέτρα για να διαρθρωθούν τα προβλήματα και χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.  Η γνωμάτευση η οποία έγινε, η διάγνωση, είναι λάθος, γιατί με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν, φάνηκε ότι η Αυτοδιοίκηση φταίει και μόνο καταπιέζοντας και εξαθλιώνοντας την Αυτοδιοίκηση θα λυθεί το πρόβλημα. Όχι, είναι πραγματικά λάθος η διάγνωση και δεν θα επεκταθώ, παρά θα πω: οι Βουλευτές οι οποίοι διετέλεσαν σε κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, να κάνουν την αυτοκριτική τους στο σύνολο και θα βρουν πού είναι το πρόβλημα και σήμερα δεν χρειάζονται κορώνες συμπαράστασης, χρειάζεται αυτοκριτική.

Αυτοκριτική χρειάζεται και από εμάς, από την Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και από τους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, για να μπορέσουμε να τραβήξουμε μπροστά. Και πώς θα τραβήξουμε μπροστά, κύριε Υπουργέ; Με το να στηριχτούμε στους 325 οργανωμένους Οργανισμούς της χώρας μας με τους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν και τεχνογνωσία και εμπειρία και μπορούν και μελέτες να ετοιμαστούν και έργα να γίνουν και ανάπτυξη να έρθει στη χώρα. Δεν μπορεί να τραβήξει μπροστά η Ελλάδα, όταν οι ισχυροί Οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο.

Ξέρετε τι σημαίνει διαθεσιμότητα και μη δυνατότητα νέων προσλήψεων; Όχι μόνο το τραγικό γεγονός ότι θα οδηγηθούν στην ανεργία υπάλληλοι οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα, αλλά πραγματικά ακρωτηριασμός της Αυτοδιοίκησης, διότι η Αυτοδιοίκηση έχει καίριες θέσεις και οι άνθρωποι που θα φύγουν σε διαθεσιμότητα και δεν θα μπορούν να καλυφθούν με νέες προσλήψεις, θα σπάσει η αλυσίδα και μπορεί και οι άλλοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να συνεργαστούν και ένας τομέας να απενεργοποιηθεί και να έχουμε τεράστιο έλλειμμα. Όπως είναι – φέρνω ένα παράδειγμα – οι χειριστές μηχανημάτων και άνθρωποι οι οποίοι αν φύγουν, δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή η διαδικασία.

Και βέβαια, είμαστε στην λογική ότι πρέπει να τραβήξουμε μπροστά και να μην κοιτάξουμε μοιρολατρικά και αυτό πρέπει να γίνει με λύσεις που θα προτείνει η ίδια  η Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση που ξέρει τα δικά της θέματα. Εμείς θα προτείνουμε αναδιάταξη του προσωπικού, εμείς μπορούμε να προτείνουμε λύσεις και όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, αν θέλουμε να φύγουμε από το οικονομικό αδιέξοδο, πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά την Αυτοδιοίκηση, γιατί είναι τα εργαλεία που θα μπορέσουν να φέρουν ανάπτυξη και να ξεπεράσει η χώρα το οικονομικό αδιέξοδο. Μοιρολατρικά περιμένοντας, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.

Σας ευχαριστώ.  Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής ΜακεδονίαςΠαρασκευή ΒρυζίδουΔήμαρχος Εορδαίας Δηλώσεις Προέδρου ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μετά το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.